Taipalsaaren Kunnantuvan historiaa

Taipalsaari on hyvin vanhaa asuinseutua. Jo kivikaudella ihmiset asettuivat Saimaan saariston suojaisiin poukamiin ja nauttivat vesien antimista.  Vuonna 1571 perustettiin itsenäinen Taipalsaaren seurakunta, jonka 450- vuotisjuhlat vietetään vuonna 2021.

Vuonna 1865 kunnat ja seurakunnat erotettiin toisistaan ja kunnallinen itsehallinto sai alkunsa. Maaliskuun 29. päivänä 1885 Taipalsaarella tehtiin päätös erityisen Kunnantuvan rakentamiseksi Taipalsaaren Kirkonkylän laivarantaan.  Kivijalka piti olla valmis 1.6.1886 ja muut urakat, kuten hirsien hakkaus ja piiluaminen, seinien eristäminen sammaleella ja erilaiset puusepän- ja muuraustyöt piti olla valmiina 1.9.1886. Rivakasti on siihen aikaan rakennettu! 

Suomen itsenäistymisen jälkeen hallinto ja virkamiesten määrä kasvoi. Taipalsaaren vanhaan kunnantupaan rakennettiin toinen kerros 1920 -luvulla. Rakennuksen ulkonäkö ei ole sen jälkeen paljoakaan muuttunut. Rakennuksen sisäosat on uusittiin 1970 -luvulla.

Taipalsaaren vanha kunnantupa oli keskeinen paikka taipalsaarelaisten elämässä. Kuntakokoukset ja myöhemmin kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen kokoukset pidettiin siellä vuosina 1886 – 1989. Myös kunnan virkamiehet käyttivät tiloja vuoteen 1989 asti. Kunnan kirjasto toimi Kunnantuvalla joitakin taukoja lukuunottamatta vuosina 1890 -2009. Säästöpankki toimi Kunnantuvan tiloissa vuosina 1917-1931. Jossain vaiheessa Kunnantuvan yläkerrassa oli asunto, jossa asui esimerkiksi kunnansihteeri Osman perhe.

Vuonna 2009 Kunnantupa jäi varastokäyttöön peruslämmölle. Lopulta maaliskuussa 2017 Taipalsaaren kunnan Tekninen lautakunta esitti sen purkamista. Kunnantuvalla oli kuitenkin puolustajia ja lopulta se päätyi myyntiin avoimeen tarjouskilpailuun syyskuussa 2019. Osmo Laine ja Sari Rautio- Laine ostivat rakennuksen loppuvuodesta 2019 ja vanhaa kunnioittavat korjaustyöt alkoivat huhtikuussa 2020. Töiden pääsuunnittelija oli Maria Luostarinen/ Korjausrakentaminen Vanhaa Ossoo.

Kevättalvella 2021 Kunnantuvan korjaus valmistui. Kunnantupa sai takaisin ryhtinsä ja kauneutensa sekä historiaa kunnioittavan nimen ”Taipalsaaren Wanha Kunnantupa”. Se on jälleen kuntalaisten ja matkailijoiden käytettävissä tarjoten muunneltavaa ja monenlaiseen toimintaan sopivaa tilaa Saimaan rannalla. Alakerrassa on juhlatila/ravintolatila/näyttelytila sekä hieno maisematerassi. Yläkerrassa on yrittäjille vuokrattua toimitilaa.

Lähteet

Etelä-Karjalan museo: Etelä- karjalan esihistoriaa ja muinaisjäännöksiä www3.lappeenranta.fi

RAKENNUSINVENTOINTI. VANHA KUNNANTALO, Kirkkorannantie 3. Raportti Selvitystyö Ahola, FM Teija Ahola, Mikkeli. Tilaaja: Taipalsaaren kunta, 5.7.2019